2020. január 25., szombat

Isaac Asimov és az Alapítvány trilógia

Forrás: http://www.sfportal.hu


Isaac Asimov (1920-1992) Oroszországban született, de szüleivel még gyerekkorában az USA- ba ķöltöztek. Eredetileg biokémikusnak készült, de hamarosan csak az írással foglalkozott. Rendkívül termékeny író volt, több, mint 500 kötete jelent meg. Sok tudományos ismeretterjesztő könyvet írt szinte minden témában, de a világhírt a scifi történetei biztosították neki. A 20.századi science fiction egyik legnagyobb alakja volt.
Legnépszerűbb műve az Alapítvány trilógia de összes scifi történetei 5 vaskos kötetben jelentek meg Asimov Teljes Alapítvány-Birodalom-Robot Univerzuma (Encyklopedia Galactika) címen.
A trilógia kötetei:


Alapítvány
Alapítvány és Birodalom
Második Alapítvány

A történet a Galaktikus Birodalom hanyatlása idején kezdődik. Egy zseniális tudós, Hari Seldon egyedül érti meg, mi vár az emberiségre a hanyatlás miatt. 30000 év káosz. Hogy lerövidítse a káosz idejét, kifejleszti a matematikai alapon nyugvó pszichohistória tudományát és létrehoz két alapítványt. Az első látható a galaxis szélén, de a másodikról a létén kívül semmit sem tudni. Az Első Alapítvány a tudomány eszközeivel és kellő furfanggal túléli a válságokat, amiket Seldon megjósolt, de mit tesz ezalatt a Második Alapítvány? Különösen akkor válik veszélyessé a helyzet, amikor megjelenik a színen az Öszvér, ez a különös mutáns, aki majdnem romba dönti a tervet. De hol van a Második Alapítvány? Milyen hatalommal rendelkezik? Mit tesz az Öszvér ellen? Vajon vissza tudja állítani a tervet, vagy a Galaxis végleg káoszba süllyed és elkövetkezik ismét a barbárság kora?
A történet szinte beszippantja és fogva tartja az olvasót/hallgatót az utolsó pillanatig, amikor végre megoldódik a rejtély.

Irány a történet>>>
Egy kis kiegészítés a műhöz: film készül a regénytrilógiából.
Itt vannak a részletek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése